Czym się kierować w wyborze menu weselnego

menu weselne

Chyba każdy zdaje sobie sprawę z tego, że obok muzyki to właśnie menu będzie takim elementem, który potem przez gości będzie najczęściej komentowany. Dlatego jego odpowiednie przygotowanie to duże wyzwanie, szczególnie, gdy realizuje się duże przyjęcie. Im więcej będzie gości tym trudniej będzie ich wszystkich zadowolić. Nawet jeśli byśmy się dwoili i troili to nie ma takiej możliwości, by odpowiedzieć na potrzeby kulinarne każdego.

Jest kilka sposobów, które mogą sprawić, że nasze menu będzie dobrze ocenione. Jeśli jedzenie będzie niesmaczne a potrawy zimne to niestety będzie nasza weselna porażka. Dzięki jedzeniu goście weselni, którzy piją alkohol będą się w stanie dużej bawić.

Picie na pusty żołądek doprowadziłoby do tego, że bardzo szybko byłby problem z takimi gośćmi. Poza tym jedzenie, które będzie ładnie podane stać się może dodatkową dekoracją stołu. Nie będzie żadną sztuką podać potrawy byle jak i z wielkim pośpiechem na stołach, które będą brzydko udekorowane.

Przygotowaliśmy więc listę istotnych pytań, które należy zadać organizatorowi wesela nim ostatecznie będziemy chcieli podjąć decyzję co do organizacji swojego wesela. Dotyczyć będzie to zarówno spraw najważniejszych jak i takich drobiazgów, które mogą doprowadzić do różnych nieporozumień w trakcie wesela. Dodatkowo każda para młoda pewnie chciałaby takich problemów unikać. Dlatego zapoznajcie się z tymi pytaniami:

  1. Czy dania podawane są na półmiskach czy porcjowane?
  2. Co ile i w jakich godzinach posiłki będą podawane?
  3. Jakie będą warunki przechowywania jedzenia? Warto także poprosić o pokazanie zaplecza i kuchni.
  4. Czy w menu znajdują się alkohole i napoje, jeśli tak to w jakiej ilości?
  5. Czy menu będzie obejmować owoce, ciasta i tort, jeśli tak to w jakiej ilości, czy możemy sami wybierać ciasta?
  6. Czy można wprowadzić do menu swoje elementy takie jak swojska wędlina, alkohol czy tort?
  7. Czy można modyfikować menu i wybierać coś dodatkowego?
  8. menu weselneJak podawane są przekąski? czy znajdują się na stołach?
  9. Jak podawane są napoje - opakowania oryginalne, dzbanki?
  10. Gdzie będą przechowywane?
  11. Kto będzie uzupełniał napoje na stołach?
  12.  W jaki sposób będzie dostępna kawa i herbata dla gości? Czy jest jakiś limit, po którym będzie dopłata?
  13. Czy obowiązuje korkowe, czyli opłata za przyniesie własnego alkoholu?
  14. Czy można organizować barek z innymi alkoholami i obsługą?
  15. Jaka jest opłata za stłuczenie naczyń, kieliszków, talerzy?