Typowy bankiet to bankiet firmowy organizowany przez ludzi biznesu, dla których takie wydarzenia nie są czymś nadzwyczajnym. Wymagają oni jednak odpowiedniego poziomu, który sala musi zapewniać.
Zazwyczaj sale wynajmowane na bankiety to miejsca ekskluzywne urządzone z nowoczesnym przepychem. Ważne jest oczywiście to, jakie podawane jest jedzenie, więc dobrze jest, jeśli sala przynależy do restauracji lub jest związana z firmą cateringową, ale dobrze jest też, kiedy zaraz obok sali znajdują się jakieś miejsca noclegowe, na przykład hotel.
Między salami bankietowymi jest bardzo duża konkurencja i nie powinno to dziwić, ponieważ osoby wybierające salę zawsze są zapoznane z całą lokalną ofertą i ich wybór nigdy nie jest przypadkowy i nie opiera się na pierwszej poznanej propozycji. Coraz częściej prym wiodą specjalne firmy, które specjalizują się w organizowaniu bankietów i mają własne sale.
Personel podstawą sukcesu
Bardzo istotną kwestią jest także personel, który będzie obsługiwał bankiet. Powoli staje się standardem oferowanie sali łącznie z całą doświadczona załogą ludzi, którzy będą pomagali w czasie przyjęcia. Pozwala to na zapewnienie klientowi odpowiedniego poziomu usługi.
Bardzo rzadko obecnie płaci się dodatkowo za obsługę bankietu. Zazwyczaj koszt wynajęcia odpowiednich ludzi wliczony jest w koszt sali bankietowej. Coraz częściej w rachunku za salę wliczony jest też koszt noclegów dla wszystkich gości bankietu, co stanowi dobrą praktykę przede wszystkim w hotelach oraz motelach posiadających własne zaplecze bankietowe.
0 Komentarze