Na jakoś obsługi gości na weselu wpływa między innymi to jak zorganizowana jest obsługa kelnerska. Temat ten niekiedy jest bagatelizowany, ale jest to duży błąd. Często nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego, że ma to bardzo duże znaczenie czy przyjęcie będzie udane. Hotele i restauracje, które mają wysokie standardy raczej starają się dbać o to, by skład obsługi kelnerskiej był profesjonalny.
Dzięki temu kelnerzy są ze sobą zgrani, wiedza jak mają pracować i dzięki temu nie musimy się martwić o to jak będzie wyglądała usługa. Jeśli pracują tam stale to można dodatkowo oczekiwać, że znają bardzo dobrze obiekt, w którym odbywa się przyjęcie. Jest niedopuszczalnym, by obsługa kelnerska na weselu składała się z przypadkowej zbieraniny osób.
Profesjonalne przygotowanie
Na pewno warto wiedzieć, na jakie kwestie należy zwracać uwagę, gdy ustala się szczegóły obsługi kelnerów. Oprócz ich umiejętności oraz doświadczenia będzie także bardzo ważne jak wiele osób będzie obsługiwał jeden kelner. Normy wskazują, że powinno to być 10 osób, maksymalnie 15. Jeśli stoły są okrągłe to każdy kelner powinien mieć do obsługi jeden stół. Dzięki temu będzie można sobie zagwarantować, że swoje obowiązki będą oni wykonywali płynnie.
Zakres zadań
Należy pamiętać, że kelnerzy mają wiele zadań. Nie będą się zajmować jedynie wydawaniem posiłków czy uzupełnianiem ciasta. Muszą dbać również o pojęty w sposób szeroki ład i porządek na stole oraz wokoło niego. Zmiana na bieżąco zastawy, zabieranie pustych pojemników po napojach, wymiana spalonych świec, poprawianie krzeseł to wszystko należy do zadań kelnerów. Coraz częściej w lepszych restauracjach do ich zadań należy także nalewanie alkoholu czy napojów. Podobnie jest, gdy chodzi o roznoszenie butelek z alkoholem. Często odpowiada za to właśnie jeden z kelnerów a to sprawia, że wszyscy gości mogą się zająć zabawą. Będzie najlepiej, gdy zakres obowiązków jakie maja mieć kelnerzy będzie wpisany w umowę. Wtedy w trakcie uroczystości będziemy mogli uniknąć niepotrzebnych nieporozumień czy niedomówień.
Obsługa idealna
Wydaje się, ze wielu przypadkach kelnerzy to najbardziej zapominani pracownicy obsługi dużej uroczystości. Jednak musimy zdać sobie sprawę z tego, że bez ich zaangażowania oraz ciężkiej pracy my nie moglibyśmy się dobrze bawić. Trudno wyobrazić sobie obecnie jakiekolwiek wesele bez kelnerów. Zawsze starajmy się więc w tym względzie dokonywać przemyślanych wyborów i ustaleń, tak by obsługa kelnerska była w stanie spełnić nasze oczekiwania w 100% co do jakości obsługi. Dla danego obiektu, gdzie odbywa się wesele kelner jest jakby wizytówką i spełnia określone kryteria. Musi być dobrze ubrany a jednocześnie odpowiada swoim zachowaniem za to jak będzie ocenione dane przyjęcie.
Przed podpisaniem umowy warto zadać kilka pytań, które będą się odnosić właśnie do kwestii obsługi kelnerskiej:
- do kogo zgłaszać się w razie problemów
- czy obsługa zajmuje się krojeniem tortu po rozpoczęciu przez parę młodą
- jak wygląda powitanie młodych na Sali
- czy po weselu obsługa pakuje pozostałe jedzenie, czy trzeba robić to samemu
- ile ma trwać przyjęcie, czy za dodatkowe godziny należy płacić
- czy są dostępne wazony na kwiaty i gdzie będą się znajdować
0 Komentarze